o firmieofertaciekawostkigaleriapromocjekontakt wersja polskaenglish version

Cytrusy - samo zdrowie

Wabią oko, pieszczą podniebienie, dostarczają mnóstwa składników, aby być piękną i zdrową.

Polacy po bananach najczęściej sięgają po pomarańcze i mandarynki, a rozkoszują się smakiem cytryn i grejpfrutów.

Owoce cytrusowe w okresie zimowym są najlepszym źródłem witamin: C, beta karotenu, kwasu foliowego. Posiadają wysoką zawartość błonnika, w tym rozpuszczalnej w wodzie frakcji pektyn, które oprócz zdolności wchłaniania wody i pęcznienia w przewodzie pokarmowym obniżają poziom cholesterolu. Substancje pektynowe owoców cytrusowych posiadają własności wiązania metali oraz toksyn, oczyszczając organizm.

Odpowiedzialny za aromat owoców cytrusowych D-limonen posiada właściwości przeciwnowotworowe, zawarta w różowym grejpfrucie naryngina również ma działanie antynowotworowe. Smakujmy więc cytrusy!

                     

PYSZNE DESERY OWOCOWE

GALARETKA

Składniki: 4 mandarynki, 2 banany, czerwony grejpfrut, kiść zielonych winogron, 2 szklanki soku z pomarańczy, 4 łyżki żelatyny, kieliszek białego wina.

Przygotowanie: Owoce obrać, mandarynki podzielić na cząstki, grejpfrut na kawałki, banany na plasterki. Z soku, żelatyny i wina przygotować galaretkę. Owoce ułożyć w formie budyniowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przed wyłożeniem na półmisek formę zanurzyć w gorącej wodzie, wtedy galaretkę łatwiej będzie wyjąć z formy.


SAŁATKA TROPIKALNA

Składniki: Ananas (ok. 60 dag), 2 banany, czerwony grejpfrut, 4 rambutany, łyżka cukru, 2 łyżki rodzynków, kieliszek likieru pomarańczowego.

Przygotowanie: Ananas przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając pióropusz. Wyciąć twardy rdzeń i po kawałku miąższu. Grejpfrut i rambutany umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać sparzone i osączone rodzynki. Wszystkie owoce wymieszać w misce, skropić likierem. Włożyć do wydrążonych połówek ananasa, posypać posiekanymi orzechami.


MUS POMARAŃCZOWY

Składniki: 4 pomarańcze, szklanka soku pomarańczowego, skórka otarta z jednej pomarańczy, 8 dag cukru, 3 jaja, 2,5 dag mąki

Przygotowanie: Jaja umyć pod bieżącą wodą. Dokładnie wymieszać mąkę z żółtkami, 3/4 cukru, skórką i sokiem z pomarańczy. Postawić na ogniu i doprowadzić masę do wrzenia, mieszając drewnianą łyżką do chwili, aż krem zacznie gęstnieć. Schłodzić. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru, delikatnie wymieszać z kremem. Rozdzielić mus na porcje, przybrać plasterkami lub cząstkami pomarańczy (kto chce, może część rozdrobnionych pomarańczy wymieszać z musem). Wstawić do lodówki.


PŁONĄCE BANANY

Składniki: 6 bananów (nie przejrzałych), 6 dag margaryny, 4 łyżki cukru, 2 kieliszki rumu

Przygotowanie: W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, zrumienić na nim z obu stron obrane banany.Posypać je cukrem, skropić łyżką wody i wstawić na 15-20 min. do nagrzanego piekarnika. Gdy zmiękną, wyjąć i ostudzić. Przed podaniem polać banany gorącym rumem, podpalić i płonące podawać na kawałkach folii.

 

 

 

 

 
  Polityka plików cookies © PROBAN Sp. z o.o.